De armoede van Rehoboth in Namibië

december 28, 2017
Bredewold

 

Afgelopen najaar ben ik in Namibië geweest, met mijn man, en heb ik het René Kids Centre bezocht. Vanuit Van Werven steunen we dit project al jaren. Nu zag ik het met eigen ogen. Het is moeilijk om deze armoede en hopeloosheid onder woorden te brengen.

 

Blok E, de armste wijk in Rehoboth

Eén van de ontmoetingen die we hadden in Blok E, de armste wijk in Rehoboth, is met een meisje van veertien jaar oud. We ontmoeten haar voor haar ‘blikkie’. Een huisje van golfplaten, rechtstreeks gebouwd op het droge zand van Namibië. Ze vertelt ons dat ze hier woont met haar jongere broertje en zusje. ‘Maar waar zijn je ouders dan’, vroegen we ons hardop af. Haar moeder bleek niet meer te leven, haar vader was er vandoor. Helaas had ze ook geen opa, oma, oom, tante of andere familieleden die voor hen zorgen. Dit meisje moest voor zichzelf en haar ‘gezin’ zorgen. Het betekent in de praktijk dat ze soms een aantal dagen achtereen geen eten heeft. René Ruitenberg (initiatiefnemer, red.) vraagt of we haar huis van binnen mogen bekijken en dat mag. Het huisje heeft geen drempel, maar toch voel ik mezelf over een enorme drempel stappen. Het doet pijn om hun leven zo te zien, wetende dat er zo nog vele gezinnen zijn.

Ik voel me bezwaard als ik een aantal stappen zet in het kleine hutje, met een flesje schoon drinkwater in mijn hand. Zij heeft nog een klein beetje water in een grote can en er liggen twee visjes in een zakje. Het laatste beetje eten wat er nog is. En dat bij 30 graden. We laten ons flesje water achter in de hut en stappen weer naar buiten. Daar vertelt ze over de verandering die een paar weken geleden in haar leven plaatsvond. Eén van de medewerkers van het RKC had haar verhaal gehoord. Het RKC was bewogen met haar situatie en bood haar scholing aan. Nu worden ze regelmatig bezocht door één van de medewerkers en komen ze op het RKC voor ontspanning. Vanaf januari mogen deze kinderen drie keer per week naar school op het RKC. Ze krijgen onderwijs, een warme maaltijd en mogen God leren kennen. Dé ingrediënten voor een hoopvolle toekomst.

Een druppel op een gloeiende plaat?

Misschien. Maar dat moet ons niet tegenhouden om het goede te doen. Om er te zijn voor deze kinderen en hen een hoopvolle toekomst bieden. Het is één voorbeeld van hoe ik met eigen ogen heb ervaren dat het RKC verschil maakt in de levens van mensen. Het is één van de redenen dat ik in actie wil komen en me vanaf januari, naast m’n werk voor Van Werven, ga inzetten voor het RKC op het gebied van communicatie. Zodat het werk daar op volle kracht door kan gaan en er hoop is voor een nieuwe generatie in Block E.

Bredewold is voor Van Werven al jarenlang een one-stop-shop als het gaat om huisstijl, ontwerp van periodieken en drukwerk. Nieuw in 2017 was onder andere een succesvolle huisstijl update van Heicom (dochterbedrijf).

 

 

Bredewold activeert

Waarmee kunnen we jou in 2018 helpen om succesvoller te worden? Je klantenbestand activeren, je missie nieuwe woorden en beelden geven, je website vindbaar maken, een nieuwe product of merk introduceren? Laat ons via bredewold.nl/activeert weten waar jij mee aan de slag wil. Het is vrijblijvend en je krijgt van ons een gratis hardloopshirt. Zodat jouw jaar actief kan beginnen.

 

Bredewold activeert