Tips en Trends: Flat Design

maart 6, 2015
Bredewold

Als wij een ontwerp voor u mogen verzorgen stellen wij onszelf de eis iets te ontwerpen wat ‘tijdloos’ is. Toch spelen trends hier weldegelijk een rol. Voorgaande jaren waren transparantie en highlights helemaal de vormtrend. Een nieuwe trend die zich al sinds 2013 ontwikkeld is Flat Design.

Wat is ‘Flat Design’? Plat gezegd is het een ontwerp zonder opsmuk. Dus geen structuren, kleur verlopen of fotografische elementen. Deze opsmuk is voorgaande jaren veel toegepast, maar wij weten dat het soms ruis oplevert indien het niet goed is toegepast. De boodschap komt niet goed over door ruis, dus dat willen we vermijden.
Eigenlijk is flat design een nieuwe vorm van minimalisme welke we vooral tegenkomen in de toegepaste vorm als pictogrammen en infographics, elementen die we onder andere terugvinden in Apps.

Nieuw is Flat design niet. Eigenlijk is het niet meer dan ‘less is more’ oftewel puur Dutch Design. Toch komt dit minimalisme nu terug in de nieuwste ontwerpen. Als je het aan ons vraagt, zijn wij een voorstander van deze trend. Eenvoudige en kleurrijke vormen worden namelijk beter en sneller herkend dan detaillistisch geïllustreerde vormen. Door al het overbodige weg te laten houden we over waar het om gaat. Geen ruis. Geen opsmuk. Alleen de boodschap. Toch heeft een boodschap een bepaalde uitstraling nodig om in een bepaalde jasje of identiteit overgebracht te worden op de ontvanger. Dit is nou juist de kunst, een boodschap voorzien van een zo minimalistisch mogelijke vorm zonder het verlies van herkenbaarheid. Deze trend spreekt aan, maar het mag soms best een beetje meer zijn.

Deze trend spreekt aan, maar het mag soms best een beetje meer zijn.

Wij volgen niet klakkeloos trends, maar houden ze wel goed in de gaten. Zo bent u ervan verzekerd dat ons ontwerp voor u in een weloverwogen vorm is gegoten. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en kansen van een nieuw ontwerp? Neem contact op met Gerben of Martijn 038 – 376 33 90