Zelf een boek uitgeven?

Sandra deed het, en ze gaan als zoete broodjes

In hun praktijken geven ze cliënten vaak voedingsadviezen. Maar ja, hoe doe je daar nu écht iets mee in de keuken? Ze brachten samen zomaar een super handig kookboek uit. En met succes. Er gingen er al 800 over de toonbank.

Sandra is orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut en geeft in haar praktijk mensen adviezen op het gebied van voeding en leefstijl. Samen met drie collega therapeuten besloten ze die voedingsadviezen te bundelen in een kookboek. Want een voedingsadvies is leuk, maar hoe maak je er na een drukke werkdag nu echt iets van in de keuken?

“Mensen beginnen inderdaad vaak glazig te kijken”, zegt Sandra, wanneer ze cliënten adviseert om geen suiker, gluten en lactose te eten. Als de pakjes en zakjes weg moeten, slaat de paniek toe. “Wat moet ik dan eten?, vragen ze zich af. Ik gaf dan wel eens recepten mee, maar dat vond ik niet zo professioneel. Het gaat ook niet over diëten, dat werkt niet, maar om een andere levensstijl.”

Met drie collega-studenten van de opleiding heeft ze een intervisiegroep, waar ze samen casussen behandelen. “Zullen we eens een boekje maken?” Zo gezegd, zo gedaan.

Mensen eten erg eenzijdig, zegt ze. “Elke ochtend hetzelfde. Elke middag hetzelfde. Heel veel mensen eten gluten of lactose zonder te weten dat ze daar eigenlijk niet tegen kunnen. Jarenlang hebben zij klachten die ze accepteren. Een opgeblazen gevoel, last van huidproblemen, stille ontstekingen, vermoeidheid. Dat hoort niet zo. Voeding kan je fit maken, energie geven en je blij maken. Daarom richten onze adviezen zich zo vaak op voeding.”

De drempel om je voedingspatroon aan te passen is alleen groot. Het moest dus eenvoudig en goed toepasbaar zijn. “Zo kwamen we bij weekschema’s en boodschappenlijstjes. Je hoeft niet naar vijf winkels om alle ingrediënten bij elkaar te krijgen. Alles is in de supermarkt te vinden. En er zit een lijstje ‘standaard in huis’ bij. Zo kan je iedere dag, ook als het even hectisch was of er tijd te kort is, iets goeds op tafel zetten.

Waar begin je als je een boek wilt uitgeven?

“Ik ken Jeika, van Bredewold, dus die had ik snel eens even gebeld over het idee. Ik dacht: ze kan helpen met drukken. 50 stuks ofzo, voor m’n klanten en m’n moeder. Die zal wel trots zijn als ik een boek heb gemaakt, haha.”

“Maar Jeika werd enthousiast. Haar collega Anja (vormgever Bredewold) heeft een vormgeving bedacht die bij ons alle vier past. We hebben namelijk allemaal onze eigen praktijk met een eigen stijl. Verder adviseerden Jeika en Anja ons over papiersoort, afwerking en gave ringbanden. Het receptenboek ziet er fantastisch uit.”

50 stuks is inmiddels 800. Binnen no-time stond er een super professioneel boek, verkrijgbaar via moedernatuur.nu/webshop

Relatiegeschenk voor jouw organisatie?

Je kunt het kookboek als relatiegeschenk inzetten om een gezonde levensstijl te stimuleren. Bredewold personaliseert dan de omslag, zodat je je relaties op een leuke manier kunt bedanken voor de samenwerking. De verpakking maken we in de look and feel van jouw bedrijf. Lijkt jou dit leuk? Neem dan vrijblijvend contact op met jeika@bredewold.nl

Benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Maak een afspraak
© 2023 Bredewold Communicatievormgevers